වැඩෙන දරුවන්ට සමබල ආහාර වේලක් අත්යවශ්ය වෙන්නේ ඇයි?
ළපටි දරුවන් ඉක්මණින් වැඩෙනවා. පූර්ව ළමාවියේදි ඉතා වේගවත් ව කායික මානසික සංවර්ධනයක් සිදුවනවා. දරුවාගේ කායික සංවර්ධනය වේගවත් නිසා දරුවා අධිකව ක්රියාශීලි විය හැකියි. ඒ සමඟම දරුවාගේ මනසත් ඊට සමගාමීව ක්රියාත්මක වීමෙන් ඔහු/ඇය සමබල වර්ධනයක් පෙන්නුම් කරනවා. ඉතිං මේ සමබල වර්ධනයට රුකුලක් වශයෙන් සමබල ආහාර වේලක් දරුවාට අත්යවශ්යයි.
දරුවාගේ වර්ධනයට , ශක්ති ජනනයට සහ ගෙවීයන පටක අලුත් වැඩියාවට පිෂ්ඨය , ප්රෝටීන සහ මේදය නියමිත ප්රමාණ වලින් අවශ්ය වනවා. මේවා අපි මහා පෝෂක ලෙසින් හඳුන්වන්නෙ දරුවාට අත්යවශ්යම නිසා.
ලාංකිකයන් ලෙසින් අපේ ප්රධාන ආහාරය වන්නේ බත්. ඉතිං පිෂ්ඨය , හෙවත් කාබෝහයිඩ්රේට් නිතැනින්ම අපේ කෑමපතෙහි තිබෙනවා. මීට අමතරව අල වර්ග, පාන් ආදියෙත් පිෂ්ඨය අඩංගුයි. ප්රෝටීන අවශ්යතාවය බොහෝ සැපයෙන්නේ මාළු සහ මස් වලින්. මීට අමතරව දඹල වැනි රනිල කුලයේ ශාක වලින් ශාක ප්රෝටීන ලැබෙනවා. කජු, රටකජු, ආමන්ඩ්, මාළු අක්මා තෙල් ආදියෙන් හිතකර මේදය ලබාගන්න පුලුවන්. පිෂ්ඨයට සහ ප්රෝටීන වලට සාපේක්ෂව මේදය සුළුවෙන් දරුවාගේ ආහාරයට එක්කිරීම හිතකරයි. මන්ද යත්, අමතර පිෂ්ඨය සිරුරේ මේදය වශයෙන් ගබඩා විය හැකි නිසාවෙන්.
මීට අමතරව සුළු පෝෂක ලෙසින් විටමින් සහ ඛණිජ ලවණ අත්යවශ්යයි. විටමින් A, B සංකීර්ණය, C,D, E, K සහ කැල්සියම්, සින්ක්, මැග්නීසියම්, අයන්(යකඩ) සහ අයඩින් ආදිය ඉන් ප්රධානයි. සුළු පෝෂක කියා හැඳින්වූවත් මේවා දරුවාට අත්යවශ්ය පෝෂ්ය පදාර්ථ වෙනවා.
දරුවාට සමබල ආහාර වේලක් නොලැබුණොත්
උදාහරණයක් වශයෙන් දරුවාගේ ශක්තිය ලබාදෙන්නේ පිෂ්ඨයෙන්. නමුත් ශක්ති ජනන ක්රියාවලිය හොඳින් සිදුවීමට දරුවාගේ රුධිරයේ හිමොග්ලොබින් තිබිය යුතු වෙනවා. හිමොග්ලොබින් සෑදීමට යකඩ අත්යවශ්යයි. අපි ආහාරයට ගන්නා යකඩ අපේ ශරීරයට අවශෝෂණය වන්නට විටමින් C දායක වනවා.
දරුවාගේ ආහාරයේ යකඩ අඩංගු නොවේනම් දරුවා නීරක්තිය ( සාමාන්ය ව්යවහාරයෙන් නම් ලේ මදිවීම ) ට ගොදුරු වීමට සෑහෙන ඉඩ තිබෙනවා. නීරක්තියෙන් පෙළෙන දරුවාගේ වර්ධනය බාල වෙනවා. දරුවා නිතරම පණ නැති සොබාවයෙන් සහ අලස ලෙස කාලය ගත කරන ක්රියාශීලි නොවන දරුවෙකු බවට පත්වෙනවා. කායික සාමායෝජනය නොවන තැන දරුවාගේ මානසික වර්ධනයත් හීනවනවා.
මීට අමතර උදාහරණ වශයෙන් දරුවාගේ අස්ථි වර්ධනයට විටමින් D සහ කැල්සියම් ප්රධාන වශයෙන් අවශ්යයි. නැතහොත් අස්ථි දුර්වල වීම , රිකට්සියාව වැනි අස්ථි ආශ්රිත රෝග වලට දරුවා නිතැනින්ම ලක්වෙන්නට පුළුවන්.
නැවුම් එළවළු සහ පළතුරු, විශේෂයෙන්ම කහ පැහැති සහ කොළ පැහැති එළවළු වල විටමින් සහ ඛනිජ ලවණ අඩංගුයි. කතුරුමුරුංගා, මුරුංගා සහ කුඩා මාළු කැල්සියම් වලින් අනූනයි. දරුවාගේ ආහාරයට අයඩින් එක්කරගන්නට නම් ඔබට මුහුදු මාළු සහ ආහාර පිසීම සඳහා අයඩින් මිශ්ර ලුණු භාවිතා කිරීම තුළින් පුළුවන්. මීට අමතරව අලුත් එළවළු සහ පළතුරු වල අඩංගු ප්රතිඔක්සිකාරක අනාගතයේදි ඇතිවිය හැකි පිළිකාමය තත්ව වලින් දරුවා ආරක්ෂා කරනවා.
මීට අමතරව පෝෂ්ය පදාර්ථ නොවන නමුත් තන්තු සහ ජලය සමබර ආහාර වේලක අඩංගු විය යුතුයි.
තන්තු මගින් දරුවාගේ ආහාර ජීරණය සහ මළපහ පිටවීම පහසු කරනවා. ජලය සිරුරේ සමායෝජන ක්රියාවලිය පවත්වාගනිමින් දරුවා විජලනයෙන් ආරක්ෂා කරනවා.
දරුවාගේ වර්ධනය සඳහා සමබර ආහාර වේලක වැදගත්කම මින් ඔබට පැහැදිලි වනවා ඇති…