hit counter code

ප්‍රෙග්නන්ට් නම් අන්නාසි කන්න හොඳ ද ?

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest

නහයට දැනුනු සුවඳ දිගේ පාර හොයාගෙන ගිය මනුෂි දැක්කේ මහගෙදර වත්තේ වැට මායිමේ අන්නාසි ගොල්ලෙ ඉඳන් කහපාටට හිනාවෙන අන්නාසි ගෙඩියක්.

“හප්පේ ඒක දිලිසෙනව!”

මනුෂිගේ කටට කෙළත් ඉනුවා. එහාගෙදර ලොකු මල්ලි කැත්තක් අරන් ගස් වල අතු පාහිනව මනුෂි දැක්කා.
“මල්ලි !”

ආගිය විස්තර ටිකක් කතාබහ කරලා මල්ලිට කියලා අන්නාසි ගෙඩියත් කඩාගෙන මනුෂි ගිහිල්ල කාමරේට එබෙද්දි සහන් තාම නිදි. සතියෙම වැඩ කරලා මහන්සිය නිවාගන්නයි අම්මලා බලලා යන්න මහගෙදර ආව ගමනක් නෙහ්…

“නිවාඩු දවසනෙහ්.. නිදාගත්තු දෙන්….”

නැට්ටෙන් එල්ලගත්ත අන්නාසි ගෙඩිය අරන් මනුෂි කුස්සියට ගියේ නැන්දම්මා සරලාට හරි වැඩට උදව් වෙන ගුණවතීට හරි කියලා අන්නාසි රහ විඳින්න හිතාගෙන.

අන්නාසි කෑල්ලක් කපලා දෙන්න කියපු මනුෂිගෙ ඉල්ලීම ඇහුණ ගමන්ම ගුණවතී එකහෙළාම විරුද්ධ වුණා …

“මයේ අම්මෝ, කුසේ දරුපැටියෙක් ඉන්න කාලේ මේව අපත්ති කෑම පුංචි නෝනා … කන්න නම් එපා “

“ඒව ඉස්සර කාලෙ පරණ කතන්දරනේ අනෙහ්… පලතුරු කොහොමද අගුණ වෙන්නෙ මේ කාලෙට?”

“අනේ මට නම් බෑ පුංචි නෝනෙ , පුංචි නෝනට මොකක් හරි වුණොත් මට තමා විසුමක් නොවෙන්නෙ මේව දැන දැනත් කොළා කියලා!”

ගුණවතීගේ සද්දෙ නිසා සරලාත් කුස්සියට ආවා.

“ඔව් දුව, අන්නාසි වගේ සැරකෑම කන්න හොඳ නෑ මේ කාලේ. බඩ හෑල්ලු වෙනවා .. අන්නාසි හරි සැර උෂ්ණ කෑමක් නෙහ්.. පස්සේ මං දූට අන්නාසි අච්චාරුම හදලා දෙන්නම්කෝ “

වචනෙන් මුකුත් නොකීවත් මනුෂිට දැන් අන්නාසි කන්නම ඕන වගේ දැනුණා. මනුෂි ආසම කෑමක් තමයි ලුණුයි මිරිස් කුඩුයි තවරපු අන්නාසි. ඒත් ඉතිං බඩේ ඉන්න පැංචට තාම මාස දෙකයි. මනුෂි අමාරුවෙන් හිත හදාගන්න අතරේ තමයි නයිට් ශිෆ්ට් ඉවර කරලා ගෙදර ආව සහන්ගේ නංගි , පවනි නා කියාගෙන සබේට ආවේ..

“ඇයි මේ අක්කි මූණ එල්ලගෙන?”

“අක්කිට අන්නාසි කන්න ආස හිතිලා දුව, මේ කාලෙට අන්නාසි අපත්තියි නෙහ් ඉතිං “

කොණ්ඩෙ පිහින ගමන් පවනි මනුෂි ළඟින් ඉඳගත්තා.

“අන්නාසි හරිම උෂ්ණ කෑමක්නෙහ් අක්කි. අන්නාසි වල තියෙනවා බ්‍රෝමෙලේන් ( Bromelain ) කියලා එන්සයිමයක්. අපි මේ බ්‍රෝමෙලේන් ටැබ්ලට්ස් ප්‍රෙග්නන්ට් කාලෙට පාවිච්චි කරන්න දෙන්නෙත් නෑ. මොකද මේ එන්සයිමයට පුළුවන් අපේ ඇඟේ තියෙන ප්‍රෝටීන් බිඳල දාල බ්ලීඩින් ඇතිකරන්න. ඒ කියන්නේ කළලය ගර්භාෂෙන් ගලවලා දාන්න. සරලව කිව්වොත් මිස්කැරේජ් එකක්, ගබ්සාවක් වෙන්න පුළුවන්.

මේ බ්‍රෝමෙලේන් අන්නාසි වල මැද නාරටියෙ ගොඩක් තියෙනවා. අන්නාසි මදෙත් ටිකක් තියෙනවා. අන්නාසි අමු කාලේදිත් සාපේක්ෂව වැඩියෙන් තියෙනවා.. ඔය නිසා තමයි බබෙක් හම්බ වෙන්න ඉන්න කාලෙ අන්නාසි කන්න එපා කියන්නේ. මොකද ගැබ්ගෙලේ අනවශ්‍ය සංකෝචන ඇති කරලා කළලය එළියට ඇදල දාන්න පුලුවන්. මුල් මාස තුන කියන්නෙ ප්‍රෙග්නන්සි පීරියඩ් එකේ ක්‍රිටිකල්ම කාලෙ නිසා අපි කියනවා මුල් මාස තුනේ අන්නාසි කොහොමවත්ම කන්න එපා කියලා. ඒත් කන්නම ඕන නම් , කන්න ගොඩක්ම ඕන නම් හොඳ…..ටම ඉඳුණු අන්නාසි පොඩි කෑල්ලක් මාස තුනෙන් පස්සෙ , මාස 7,8 ක් විතර ගියාම කන්න කියලා අපි උපදෙස් දෙනවා. ඒත් පොඩි කෑල්ලක් , ඒකත් හොඳටම ඉදුණු අන්නාසි වෙන්න ඕන.. ඒත් ඉතිං අපි ඒ වගේ අවදානමක් ගන්න ඕනත් නෑ නේද අක්කි?

ඔයිට අමතරව අන්නාසි හරිම ආම්ලිකයි නෙහ්. ඒ නිසා ගැස්ට්‍රයිටිසුත් වැඩිවෙන්න පුළුවන්. ඕවා මේවා නිසා ඉස්සර කාලේ අය වගේම අපිත් කියනව අන්නාසි කියන්නෙ ප්‍රෙග්නන්ට් කාලෙ මඟාරින්න ඕන පලතුරක් කියලා… “

මාතෘ වාට්ටුවෙම හෙදියක් විදියට වැඩ කරන පවනි කියලා දීපු කරුණු ටික තේරුම් ගත්තම දැන්ම අන්නාසි කන්න ඕන නෑ කියලා මනුෂිට හිතුණා. මේ කාලේ තමන් සතුටින් ඉන්නගමන් දරුපැටියට නීරෝගීව කරදරයක් නැතිව මේ ලෝකෙට අරන් එන්න ඕන නෙහ් කියලා මනුෂිට තේරුම් ගියා..

“අපි පැංචා ඉපදුණාම එහෙනම් අන්නාසි කමු”
මනුෂි පවනිට කිව්වේ කුසෙන් අතක් තියාගන්න ගමන් හිනාවෙවී…..

 
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest

Latest Articles

සෙම තියෙන දරුවො නාවන්න හොඳ නැද්ද ?

සෙම් රෝග, හෙම්බිරිස්සාව, කැස්ස මේ දවස්වල හැමතැනම. ඔබේ දරුවා පෙර පාසල්/පාසල් යන...

Read More

බබාගෙ බර වැඩිකරන්න ලංකාවේ රසට – බිස්කට් වෙනුවට පෝෂ්‍යදායී සීරියල් බාර්

මේ වන විට දියවැඩියාව වැනි බෝ නොවෙන රෝග දරුවන් අතරත් ව්‍යාප්ත වෙමින්...

Read More

දරුවා නාසයේ යමක් සිරකරගෙන නම් කළයුතු දේ ගැන ඔබ දැනුවත්ද ?

බබාලා හැමදේම ගැන කුතුහලයෙන් නෙ ඉන්නෙ. ඒ නිසා තමයි එයාල හැම වෙලේම...

Read More

Related Posts

Pregnancy

මාස තුන සපිරුණු ගර්භණී ඔබ මේ විටමින් වර්ග ගන්නවද ?

ගර්භණී කාලයේ මවකට ලැබෙන පෝෂණය අනුව තමයි දරුවාගේ වර්ධනය තීරණය වෙන්නෙ. නීරෝගී දරුවෙක් පතන ඔබ අනිවාර්යයෙන්ම ඔබේ පෝෂණය ගැන සැලකිලිමත් වෙන්නම ඕනෙ. ගර්භණී සමයේ එක

Read More »
Intimacy

ඔසප් අක්‍රමවත් වීමට හේතු

සාමාන්‍ය ඔසප් චක්‍රයක් කියන්නෙ දින 28 ක්. සමහර වෙලාවට මේ දින ගණන අඩු වැඩි වෙන්න පුලුවන්. අක්‍රමවත් ඔසප් චක්‍රයක් කියන්නෙ මේ දින ගණන දින 21ට

Read More »
Post-pregnancy

දරුවා ලැබුණට පසු කිවිසීමෙදි මුත්‍රා යනවද?

දරුවා ලැබුණට පසු කිවිසීමෙදි මුත්‍රා යන එක සාමාන්‍යද? මේ ප්‍රශ්නෙට සරලවම දෙන්න පුලුවන් උත්තරය තමයි ඔව් කියන එක. සාමාන්‍ය දරු ප්‍රසූතියකින් පස්සෙ මේ තත්වය අතිශය

Read More »
Pregnancy

ගර්භනී අම්මා කෙනෙක්ට ආහාර වේලක් දෙනවිට සැලකිලිමත් විය යුතු ම දේවල්

අපේ ලාංකික සංස්කෘතිය ඇතුළේ ගර්භනී මවකට හිමිවන්නේ සුවිශේෂී තැනක්. යාලුවෙක් හරි නෑදෑයෙක් හරි සමහර වෙලාවට වැඩිය නොදන්න කෙනෙක් වුණත් ගර්භනී වුණාම අපි කෑම එකක් හදලා

Read More »