ධාන්ය වලින් පොඩ්ඩන්ගේ වර්ධනයට උපකාරී වෙන්නේ සුලු පටු අයුරින් නෙවෙයි. ඒත් පොඩ්ඩෝ ධාන්ය කන්න ටිකක් අකමැතියි. ධාන්ය වර්ග කන්න අකමැති පොඩ්ඩන්ට ධාන්ය කවා ගන්න හොඳ උපක්රමයක් තමයි මේ.. එයාලා එක්කම මේ පුඩිම හදන නිසා එයාලා මේක අනිවාර්යයෙන් ආහාරයට ගනීවි.
අවශ්ය දේවල් තමයි මේ..
කඩල පිටි ග්රෑම්50
මුං ඇට ග්රෑම් 20
කුරක්කන් මේස හැන්දක්
නැවුම් කිරි මිලි ලීටර් 100
බිත්තර
සීනි
ලුණු යාන්තමට
බටර් ටිකක්
හදාගන්නේ මෙහෙමයි..
- සියල්ල ම බ්ලෙන්ඩරයට දමා හොඳින් මිශ්ර කර ගන්න .
- රසයට අනුව සීනි සහ ලුණු එකතු කර ගන්න.
- ෆොයිල් කොලයකින් වසා මිනිත්තු හතලිහක් පමණ ස්ටීම් කර ගන්න .
- අවශ්ය නම් සීනි ටිකක් කැරමල් කර ඒ මතුපිටට වත්කරන්න.
- සුළුවෙන් හෝ ශීතකරණයේ ටික වේලාවක් තබා පිළිගන්වන්නට පුළුවන්.
ධාන්ය දරුවන්ට ගුණදායක වන්නේ කොහොමද?
ඉතා හොඳ විටමින් සහ ඛනිජ ලවණ ප්රභවයකි. විටමින් C, A, K, E, B-6, thiamin, riboflavin, niacin, folate වැනි විටමින් වර්ග මේවායෙහි සැලකිය යුතු ප්රමාණයකින් දක්නට ලැබේ. විටමින් වලට අමතරව, කැල්සියම්, යකඩ, මැග්නීසියම්, පොටෑසියම්, පොස්පරස්, සින්ක් සහ සෝඩියම් වැනි ඛනිජ ලවණ ද ඉහළ ප්රමාණවලින් සොයාගත හැකිය. විටමින් සහ ඛනිජ ලවණ තිබීම නිසා ධාන්ය දරුවන් සඳහා විශිෂ්ට තේරීමක්.මුල් වසර තුළ මේ විටමින් සහ ඛනිජ ලවණ ඔබේ දරුවාගේ ශාරීරික මෙන්ම මානසික සංවර්ධනය සඳහා ප්රධාන කාර්යභාරයක් ඉටු කරයි
විටමින් සහ ඛනිජ ලවණවල විශිෂ්ට ප්රභවයක් වීමට අමතරව, ධාන්ය ප්රෝටීන් ප්රභවයක් ද වේ. ඇමරිකා එක්සත් ජනපදයේ කෘෂිකර්ම දෙපාර්තමේන්තුවේ පෝෂණ වගුවට අනුව ධාන්ය 100 ක ප්රෝටීන් ග්රෑම් 23 ක් පමණ පවතී. මෙය බිත්තර, මාළු සහ කුකුල් මස් සමඟ සැසඳිය හැකි ඉතා ඉහළ ප්රමාණයකි. ප්රෝටීන් පැවතීම ළදරුවන්ගේ මාංශ පේශි සහ අවයව වේගයෙන් වර්ධනය වීමට පහසුකම් සපයයි. ළදරුවන් තුළ අසාත්මිකතා ඇතිවීමේ සම්භාවිතාව ඉහළ මට්ටමක පවතින බිත්තර, මාළු සහ කුකුල් මස් මෙන් නොව, ධාන්ය හොඳ ප්රෝටීන් ප්රභවයක් ලෙස ආරක්ෂිත විකල්පයක් බවට පත්වේ
ධාන්ය දිරවීමට පහසුය. සාම්ප්රදායිකව ළදරුවන්ට, වැඩිහිටියන්ට සහ රෝගී පුද්ගලයින්ට ධාන්ය තම්බා ඒ වතුර දෙන්නේ එනිසාය. ආහාර දිරවීමේ පද්ධතිය තවමත් ප්රමාණවත් ලෙස පරිණත වී නොමැති විට හෝ වයසට යාමෙන් හෝ අසනීප නිසා දුර්වල වූ විට මෙම ක්රියාවලිය ඉතා ප්රයෝජනවත් වේ. ළදරුවන්ට සහ කුඩා දරුවන්ට අපට වැඩිහිටියන්ට මෙන් ආහාර දිරවිය නොහැකි බැවින්, ඔවුන්ට පෝෂණය කිරීමට සුදුසුම ක්රමය වන්නේ පහසුවෙන් දිරවන ආහාර ඔවුන්ට ලබා දීමයි.
අධ්යයනවලින් පෙන්වා දී ඇත්තේ ධාන්ය ප්රතිශක්තිකරණ පද්ධතියේ හොඳ උත්තේජකයක් බවයි. මෙයින් අදහස් කරන්නේ සුදු රුධිරාණු සහ ප්රතිදේහ නිෂ්පාදනය හා ක්රියාකාරීත්වය වැඩි දියුණු වන බවයි. මේ අනුව, බැක්ටීරියා, වෛරස්, යීස්ට්, දිලීර ආදිය ඇති කරන ආසාදන තුරන් වන අතර ඔබේ දරුවාගේ සමස්ත සෞඛ්යය රැක දේ.